Bolder Yachts

Rigging Services
 
     
 
 
 

 

Informatie en Nieuws

 

 

Wanneer moet ik mijn verstaging vervangen?

 

Als (veilige) regel kan gesteld worden, na 10 tot 12 jaar of 25000 zeemijlen voor standaard 1x19 verstaging mits goed getuigd en op de juiste spanning gebracht.

De meeste stagbreuken ontstaan door of een te lage stagspanning waardoor een 'zwiep' effect kan onstaan, of door onjuist uitgelijnde terminals (m.n inhaakterminals hebben hier veel last van) en ontbreken van toggles. Een stag moet alle kanten op vrij kunnen bewegen.

Dit geldt met name voor stagen waaraan een zeil gevoerd wordt. Dus ook rolfok systemen.

Vibraties en corrosie hebben eveneens een grote invloed op de levensduur van uw verstaging.Wave

 

Terminal Door corrosie is eerst de kern aangetast en daarna de omliggende draden

 

 

Haakterminal Een inhaakterminal kan door verkeerde uitlijning o.a. hier afbreken, maar ook aan het uiteinde van het gewalste gedeelte. Dus, daar waar de stag en de terminal elkaar onmoeten. (zie bovenstaande foto)

 

Balterminal Hetzelfde geldt voor balterminals.

 

Het is van belang de verstaging jaarlijks te controleren op beschadiging, haarscheuren, corrosie en de juiste uitlijning van de stagen/terminals.

Niet te onderschatten is de juiste stagspanning. Een stag kan 'spontaan' breken ook al vaart u alleen op de motor of ligt de boot stil in de haven.

 

Halyard Wrap Deze 12mm Dyform stag in een rolsysteem is door een 8mm val doormidden getrokken / gewurgd vanwege een verkeerde uitlijning. (Halyard Wrap).

 

 

 

 

 

 

Ongebruikte vallen in de kuip?

 

 

Bent u ook zo'n zeiler die maar 1x per jaar de rolfok- genua of rolgrootzeil zet en daardoor met een enorme bos touw onder de buiskap komt te zitten dat altijd maar in de weg ligt?

Dan hebben wij de oplossing.

 

Zet een rail met slider/stopper onder de valuitgang op de mast, vervang de val voor een zo goed als rekvrije Dyna One lijn, hijs de genua met een voorlooplijn en haak de Dyna One genuaval in de slider. Aantrekken, blokkeren, voorlooplijn verwijderen, klaar.

 

Het resultaat is een schoner dek en geen meters ongebruikte lijn meer!

Met als bonus minder mastcompressie en een vrije stopper in de kuip.

 

Wij kunnen dat voor u regelen.Wave

 

Antal